Autisme - Inzicht in autisme en stresshantering
In het kort
- Beleving en verdieping
- 1 fysieke trainingsdag en een online vervolgbijeenkomst
- Max 15 cursisten
Studieduur
De totale studiebelasting bedraagt ongeveer 12 uren, dit is inclusief: voorbereiding (lezen van de samenvatting), groepsbijeenkomst en een online vervolgbijeenkomst.
Beschikbare datums
nog 14 plekken vrij
Startniveau
Voor deze cursus is MBO werk- en denkniveau nodig
Voor wie?
- Zorgverlener
- Leidinggevende/ Ondernemer
Kosten
€ 375,00
Voor niet leden € 431,25Inhoud:
Inzicht in autisme is een praktijkgerichte cursus van één trainingsdag en een online terugkombijeenkomst. Tijdens de training ervaar je via een belevingscircuit hoe het is om autisme te hebben. Je leert autisme beter begrijpen, krijgt inzicht in stressbronnen en leert hoe je als begeleider effectiever kunt aansluiten bij iemands behoeften. Er is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, communicatie en praktische tools zoals een stappenplan uit het boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ van Marja Boxhoorn. De cursus is bedoeld voor vrijwilligers, zorgverleners en leidinggevenden met MBO werk- en denkniveau.
Leerdoelen:
Na het volgen van deze cursus:
- heb je een beetje gevoeld hoe het is om autisme te hebben
- heb je een koppeling naar je eigen werk gekregen
- heb je inzicht in stresshantering bij autisme
- kun je als begeleider beter aansluiten bij wat iedereen aankan
- heb je handvaten voor een stappenplan
- weet je wat je natuurlijke kracht is en waarin je nog zou willen groeien
Studieprogramma:
Een dag training met daarin:
- Inzicht in autisme
-
- Met een Autisme Belevingscircuit dat gegeven wordt door ervaringsdeskundige. Tijdens zo’n circuit doe je korte oefeningen die als het ware simuleren hoe het voelt om autisme te hebben. Dit is leren door doen in plaats van aanhoren.
- Na het circuit volgt uitleg over de oefeningen, met direct een koppeling naar je eigen werk.
- De docent vertelt vanuit haar eigen autisme en kan daarmee vaak goed verwoorden hoe het is van binnen uit. Karin heeft zo’n 30 jaar ervaring in de zorg en kan de koppeling naar het werk als begeleider maken.
- Inzicht in stresshantering en mogelijke oplossingen voor mensen met autisme
-
- Stressbronnen bij autisme zijn vaak heel anders dan bij mensen zonder autisme. Het is belangrijk dat je als begeleider goed kunt zien waar moeilijk gedrag mee te maken heeft.
- Met de kennis over autisme-specifieke stresshantering kun je als begeleider makkelijker aansluiten bij wat iemand aankan.
- Hiervoor gebruiken we als basis het boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ van Marja Boxhoorn. Dit is een stappenplan dat je als begeleider helpt om de ‘handleiding’ van cliënten/bewoners/deelnemers te maken.
- Samen kijken naar wat je natuurlijke kracht is als begeleider en waarin je nog zou willen groeien.
Online terugkombijeenkomst:
- Ongeveer 4 weken na de trainingsdag kom je online bij elkaar voor een terugkoppeling op wat je wilde gaan toepassen en oefenen en is er ruimte voor vragen en casuïstiek en evt. een extra verdieping op eigen communicatie en houding.
Examen:
Na deelname aan beide bijeenkomsten ontvang je een certificaat.