Incompany - Geweldloos communiceren
In het kort
- De methode geweldloos communiceren leert ons een andere taal om te communiceren en is inzetbaar bij diverse doelgroepen.
- Gemengd leren
- Vier dagdelen groepsbijeenkomst
- Maximaal 12 cursisten
- 15 SKJ-punten
Studieduur
De totale studiebelasting bedraagt ongeveer:
- 8 uur voorbereidingstijd en zelfstudie
- 18 uur praktijkleren, dit is inclusief 16 uur tijdens de groepsbijeenkomsten en het maken van de opdrachten
De maximale doorlooptijd van de opleiding is 2 maanden.
Beschikbare datums
nog 12 plekken vrij
nog 12 plekken vrij
nog 12 plekken vrij
Startniveau
Voor deze cursus is HBO werk- en denkniveau nodig. Cursisten met een andere vooropleiding worden ook toegelaten, minimaal MBO niveau 4 en werkervaring met cliënten, gezinnen en teams.
Voor wie?
- Zorgprofessional
- Jeugd- en gezinsprofessional
- Leidinggevende/ Ondernemer
Kosten
€ 0,00
Inhoud
De cursus zal ingaan op de interactie en samenwerking tussen cliënt, ouders (of familie) en hulpverlening, waarbij de methode van verbindende communicatie het uitgangspunt is.
Tijdens deze cursus wordt de methode van verbindende communicatie van Rosenberg en anderen uitgewerkt en geoefend. Er wordt ingegaan op waarden, oordeelvrij waarnemen, gevoelens en behoeften van zowel de professional als ook van de cliënt (cliëntsysteem).
We gebruiken onder andere het model van de jakhals en de giraffe. We gaan de interactiepatronen binnen de hulpverlening herkennen en bespreken aan de hand van de methode. En zullen deze aan de hand van de meegebrachte casuïstiek analyseren en de verbindende communicatie oefenen en uitvoeren.
Jeugd- en gezinsprofessionals ontvangen 15 SKJ-punten voor het behalen van deze cursus.
In deze cursus worden ook Engelstalige filmpjes gebruikt.
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus:
- kun je de belangrijkste begrippen uit de verbindende communicatie benoemen en toepassen
- leer je hoe je oordeelvrij kunt waarnemen
- leer je je eigen waarden, gevoelens en behoeften (h)erkennen en benoemen
- leer je de waarden, gevoelens en behoeften van de ander (h)erkennen en benoemen
- leer je tijdens de interactie en in conflictueuze situaties op verbindende manier in contact te staan met de ander en met jezelf
- weet je hoe je in gesprekken in welke situaties de verbinding en communicatie tussen ouder, kind en hulpverlener versterkt en verheldert
- kun je de verbindende communicatie methode toepassen in je dagelijks werk
Studieprogramma
De cursus bestaat uit verschillende onderdelen zodat je deze zelf flexibel kunt indelen:
- Zelfstudie (bestuderen van het boek Geweldloos communiceren, hoe doe je dat? – Marshall B. Rosenberg - ISBN 9789047706038)
- E-learning: het bekijken van 2 kennisclips
- 4 dagdelen groepsles:
- Dagdeel 1: in het teken van de theorie van de verbindende communicatie met de nadruk op de waarden, overtuigingen en oordeelvrij waarnemen, met praktijkoefeningen
- Dagdeel 2: nadruk op emoties, de werking van het brein en behoeften van hulpverlener en cliënt, met praktijkoefeningen
- Dagdeel 3: communicatietraining aan de hand van de Jakhals en de Giraffe
- Dagdeel 4: de 4 stappen van de methode van Rosenberg, met eigen casuïstiek en toetsing van de eigen manier van werken, de gemaakte keuzes en de mogelijke alternatieven
- Casuïstiek bespreking is een belangrijk aspect tijdens alle vier dagdelen voor de koppeling theorie en praktijk, met een reflectie op eigen handelen
Als cursist krijg je toegang tot de e-learning over geweldloos communiceren en de groepslessen.
Daarnaast moet je zelf het boek 'Geweldloos communiceren, hoe doe je dat?' van Marshall B. Rosenberg ISBN 9789047706038 aanschaffen.
Examen
Tijdens de cursusdagen en tussendoor worden er opdrachten gemaakt met onder andere een beschrijving van de geleerde methodiek, verwerking van de theorie en de mogelijkheden van de toepassing binnen het eigen werkveld, die voldoende moet zijn.
Verder is aanwezigheid bij alle dagdelen vereist.
Extra studiemateriaal
Voor deze cursus moet je zelf het boek 'Geweldloos communiceren, hoe doe je dat?' van Marshall B. Rosenberg aanschaffen.
ISBN 9789047706038, Uitgeverij: Lemniscaat