Honderden zorgboeren bijeen
Terug naar homeOp de Dag van de Zorglandbouw 7 oktober in Lunteren kwamen een kleine 300 zorgboeren bijeen om de kracht van de zorglandbouw te versterken door zich te verdiepen in de thema’s Samen, Buiten, Gewoon.
Voormalig schaatskampioen Carl Verheijen stak de zorgboeren een hart onder de riem: zij zijn volgens hem de voorlopers op het gebied van positieve gezondheid.
Dries de Moor, onderzoeker aan de HAN, vertelde over zijn recente onderzoek naar zingeving door samenzijn op de zorgboerderij. Omgevingspsycholoog Agnes van den Berg lichtte de helende werking van het buiten zijn toe en Windesheim-lector Simone de Bruin legde uit waarom het mensen goed doet als ze het leven op een zorgboerderij ervaren als het gewone leven. Carl Verheijen, naast voormalig schaatskampioen directeur innovatie bij Noaber foundation, sloot af met een blik op de toekomst van de zorg: daar zal veel meer aandacht voor het goede leven zijn dan voor ziekte. “Maar dat zal nog wel met wat strijd gepaard gaan, want alle financiële prikkels leiden nog de verkeerde kant op. We betalen nu de reparateurs zoals chirurgen het meest, misschien moet dit verplaatsen naar degenen die aan positieve gezondheid bijdragen, zoals zorgboeren.”
Dries de Moor vertelde over zingeving door een gevoel van samen. Hij bestudeert de resonantie theorie van socioloog Rosa, die analyseert wat voor mensen een goed leven is. Dat goede leven hangt samen met jezelf kunnen zijn in verbinding met de ander of het andere. Een helikoptervlucht over onze geschiedenis leert dat de tijd veel sneller gaat en mensen gehaaster zijn geworden, ook al heeft de techniek een groot deel van onze taken overgenomen. Zorgboerderijen zijn volgens Moor een positieve uitzondering, waar bepaalde waarden behouden zijn, als stammen ion het regenwoud of eilandgemeenschappen in de stille Zuidzee. “Zorgboerderijen zijn verlangzamings-oases van rust in deze gekte. Op zorgboerderijen mag het leven wat langzamer gaan en geeft het evengoed veel voldoening. “Misschien kan de maatschappij nog wel wat leren van de zorglandbouw. Zijn we niet te ver doorgeslagen in het efficiëntie-denken?”
Academie Landbouw en Zorg
Aan het einde van deze dag werd de Academie Landbouw en Zorg gelanceerd. Tegelijkertijd met deze lancering, ontvingen alle zorgboeren in Nederland die aangesloten bij de Federatie een inloglink in hun mail.
Als afsluiter van deze inspirerende dag zong cabaretière Nina de la Croix een zelfgemaakt lied, met een ode aan de zorgboer. Bij dit lied moest menigeen een traantje wegpinken bij het refrein ‘Goed gedaan’.